top of page
Schermafbeelding 2021-06-24 om 09.32.44.png

TRE

Veilig en fysiek loslaten van stress

Zoals de Tour de France is opgebouwd uit: wegritten, bergritten, tijdritten, korte of lange afstanden en rustdagen, zo bestaat jouw dagelijks performen uit: grote, minder grote of zeer grote uitdagingen, leuke en minder leuke enz.

Alleen beschikken  wij ‘niet’ topsporters  niet over de extra omkadering van verzorgers die zorgen voor: de juiste voeding, massages, trainingsschema’s, … die deze performers toelaten dit op een gezonde manier te blijven doen, zelfs na grote tegenslagen.

Ook jij begrijpt  dat je na elke topmatch moet recupereren, op of naast het veld, wat jouw performen dan ook inhoudt. Hieronder lees je hoe we van nature uitgerust zijn om dat zelf te kunnen. 

Wat is TRE - Tension Releasing Exercises ?

TRE is een revolutionaire zelfzorgtechniek die de geestelijke gezondheid, het fysieke welzijn en de prestaties ondersteunt.

Je hebt  het allemaal gezien of ervaren:

·       Handen die trillen bij het spreken in het openbaar.

·       Beven na een auto-ongeluk of bij hoogtevrees.

·       Trillen van opwinding.

·       Of gewoon schudden tijdens yoga of wanneer je je tot het uiterste inspant tijdens het sporten.

Over het hoofd gezien door de westerse wetenschap tot nu toe, bezit ons menselijk lichaam over een natuurlijke schudreflex die stress en spanning onder het niveau van ons bewustzijn vrijgeeft.

Deze natuurlijke reflex is geen 'symptoom' van stress, schok, angst, angst, zwakte of verlies van controle, maar een van de belangrijkste manieren waarop ons lichaam spierspanning loslaat, het zenuwstelsel ontspant en lichaam & geest terugbrengt naar een kalme, ontspannen en gebalanceerde toestand.

 

TRE leert je hoe je deze herstelreactie opzettelijk kunt oproepen op een veilige en gecontroleerde manier. Het biedt je, een op het lichaam gebaseerde techniek, om je zenuwstelsel te ontspannen en in balans te brengen. Het vraagt geen mentale focus nog zware fysieke inspanning. Bovendien hoef je het verleden niet op te rakelen of  te praten. Eens vertrouwd vraag het 10 tot 15 minuten van je tijd.

 

TRE is een techniek om stress en spanning los te laten, angst te verminderen, het herstel na training te verbeteren, de prestaties te bevorderen en de effecten van andere behandelingen en zelfzorgtechnieken te ondersteunen en te verbeteren.

Via onderstaand filmpje ontdek je meer over de werking van TRE.

TRE, een fluitje van een cent!

Zelfhulpmethodiek: Je leert het aan via een erkend provider en daarna kan je het helemaal zelf, levenslang en doe je het wanneer jij dat wilt. Je hangt van niemand af.

Moet ik fit zijn? Of op voorhand iets lezen? Neen er zijn geen fysieke vereisten noch voorkennis nodig.

Waar en hoe doe je dat dan? Wel: binnen of buiten,  liggend, zittend, staand, op de grond, op een matje, in bed, alleen of in aanwezigheid van anderen, ... kortom overal kan.

Iets nodig? Neen, TRE vraagt geen toeters

of bellen, hoogstens een yoga mat.

Is het lastig? Neen, alles wat we doen vragen we om binnen jouw comfortabele, veilig zone uit te voeren. Zo is herstel mogelijk.

TRE voor iedereen maar zeker als je je hierin herkent:

 • Je neemt moeilijke gesprekken mee in je slaap.

 • Je hebt een zeer verantwoordelijke job of presteert vaak onder druk.

 • Je komt in aanraking met moeilijke levensverhalen.

 • Je neemt de gemoedstoestand van anderen over tijdens het werken.

 • Je voelt je vaak overweldigd door al je to do’s en ziet door de bomen het bos niet meer.​ Je stelt uit en de berg werk groeit. 

 • Je verstijft als je er nog maar aan denkt om met die ene collega afspraken te moeten maken.

 • Spanningshoofdpijn, lange tenen, lage rugpijn, kortademigheid  en hartkloppingen zijn je niet onbekend.

 • Je kan moeilijk inslapen of doorslapen.

 • Je ervaart regelmatig gevoelens van frustraties, twijfel, boosheid, machteloosheid, verdriet, en zelfs schuld.

 • Gebeurtenissen blijven plakken en beïnvloeden te lang jouw relaties met anderen waardoor je niet vrij kan handelen of zijn.

 • Je wordt te pas en te onpas rood wanneer de aandacht naar jou verschuift.

 • Je begint te zweten, of hebt een trillende stem en handen wanneer je moet spreken voor publiek.

 • Tijdens de match kan je moeilijk je emoties beheersen waardoor je op cruciale momenten net de bal mist.

 • Voor je wedstrijd ervaar je onnodig veel stress.

Twijfel je of TRE iets voor jou is of jouw organisatie? 
Contacteer me dan vrijblijvend via de contactpagina waar je ook een kennismakingsgesprek kan aanvragen.

Bieke Demeulenaere - gecertificeerd TRE-provider

TRE is ontwikkeld door dr. David Berceli uit de VS. Tijdens zijn werk als lichaamsgericht traumatherapeut ontdekte hij dat mensen die spontane trillingen toelaten, minder last hebben van trauma. Hij heeft een groot deel van zijn leven gewijd aan onderzoek hierover.

In de loop van de tijd ontwikkelde hij een methode om dit trillen actief op te roepen, toe te staan en te remmen.

Hij adviseert mensen de methode aan te leren via een gecertificeerde TRE-provider. Een provider begeleidt je op maat en helpt je met reguleren en je lichamelijke reacties te duiden.

Je kan mij dan ook terugvinden op https://traumaprevention.com/tre-provider-list. Daarnaast school ik me continue bij via online bijscholingen  wereldwijd.

Ik wil duidelijk stellen dat TRE , voor mensen die lijden onder trauma, een zeer zinvol aanvullend onderdeel kan zijn binnen hun traumatherapie maar geen therapie op zich is.

bottom of page